Suomalaisilla karmeita kokemuksia työelämästä: ”Itkin enkä saanut henkeä”

Puhuttamon työelämäkyselyihin tuli dramaattisia terveyteen liittyviä vastauksia vastauksia.

Kuvituskuva. KUVA: KIEFERPIX / SHUTTERSTOCK.COM

Väsymys, uupumus ja eritasoinen stressi olivat tavallisia mainintoja Puhuttamon työelämäkyselyssä.
Joillain vastaajilla työelämän nurjat puolet ja epäasialliseksi koettu kohtelu olivat vaikuttaneet terveyteen vakavammilla tavoilla. Toisilla terveysongelmat taas olivat aiheuttaneet alamäen myös työpaikalla, kun sairastelijasta tulikin työnantajalle taakka.
Puhuttamo julkaisee syyskuussa viikolla 37 suomalaisten erilaisia työelämäkokemuksia. Nuoren naisen esimiesvalmennus franchising-yrittäjän palveluksessa muodostui lopulta painajaiseksi. Ohessa myös muita Puhuttamon lukijoiden kokemuksia työelämästä.

”Aiemmassa työssäni jouduin silmätikuksi. Minua koulutettiin esimieheksi ja koulutuskurssilla yritin korjata yrityksen asioita. Koulutuksen jälkeen minut pyydettiin vapaapäivänäni toimistoon käymään. Menin sinne, kuvitellen kaiken olevan hyvin. Ilmeni kuitenkin, että kouluttajat olivat antaneet minusta sellaista palautetta, että minulla on huono olla firmassa ja kaikki asiat olisivat todella huonosti. Todellisuudessa olin todennäköisesti motivoitunein työntekijä koko firmassa ja halusin edetä pitkälle. Olin kyllä kertonut asioita, joita mielestäni olisi pitänyt firmassa korjata, mutta niistä ei enää tullut puhettakaan. Sen sijaan yrittäjä, hänen henkilökohtainen kenttäpäällikkönsä ja yksikön päällikkö kokivat ilmeisesti olonsa uhatuksi, ja alkoivat toimistossaan suljettujen ovien takana syyttää minua kaikesta. He syyttivät, että olen tuhonnut heidän vuosien työnsä. Syytökset olivat niin perättömiä ja ilkeitä, että sain paniikkikohtauksen. Se oli elämäni ensimmäinen, ja en tiennyt mitä tapahtuu. Itkin ja en saanut henkeä, mutta nuo kolme vain sanoivat että ”koitas nyt hengittää”. Tuon jälkeen minulla on diagnosoitu paniikkihäiriö ja se on todettu tuosta alkaneeksi. He myös alensivat minut suoraan kaksi pykälää alemmaksi, sillä koeaikani esimiehenä oli juuri päättymässä viikko tapahtuneesta eteenpäin (tosin he olivat kirjoittaneet minulle esimiehen sopimuksen kaksi kuukautta sen jälkeen, kun tein ensimmäisen esimiesvuoroni). Sen jälkeen lähdin kyseisestä firmasta, ja edelleen jos näen noita kolmea henkilöä vaikka kaupassa, pakoilen hyllyjen takana, kun en pysty heitä kohtaamaan. Pari vuotta myöhemmin sattui toisessa työpaikassa olemaan myöskin hyvin ilkeä esimies, ja tuo asia avasi menneiden asioiden haavat ja laukaisi vakavan masennuksen. Todettu on, että se johtuu tuosta aiemmasta tapauksesta alun alkaen. Nykyään onneksi on masennus selätetty, ja työpaikkakin on mukava. Aina tosin tuntuu että minua savustetaan ulos tai minua vihataan, siitä en varmaan koskaan pääse yli. Mutta nyt on työ joka kantaa.”

”Tykkään työstäni, tykkään työkavereistani. Tykkäisin siitä, että saisin tehdä työtä.  Nyt kuitenkin tuntuu siltä että työnantaja/esimiehet tekevät kaikkensa ettei työstä voisi pitää. Liian kivaa ei saa olla. Ja kun remppaa alkaa tulemaan niin halutaan äkkiä eroon, esimies laittaisi mielellään ”vahingon kiertämään” toisen esimiehen alaisuuteen. Kuitenkin parasta olisi että saisi sellaisen työpisteen missä voisi työskennellä mahdollisimman terveenä ja pitkään. Epäoikeudenmukaisuus ja sydämettömyys sykkii työpaikalla. Jos en ole tuottava, en ole mitään. Prkl…..”

”Olin vajaa kolme vuotta töissä ja kun työni rupesi loppumaan menin ja kysyin jatkoa niin minulle sanottiin että sinua ei oteta töihin kun sinulla on sokeritauti.”

”Eniten minua nyt ottaa päähän meidän oppisopimus työntekijän vuoksi. Hänen sopimuksensa keskeytettiin, koska hän sairastui syöpään.. Asiaa ei kyllä jätetä tähän. Ei ihmisiä näin kohdella.”

”Olen sairastunut työpaikan sisäilmasta ja työnantaja ei ota siitä mitään vastuuta. Menetän terveyteni ja toimeentuloni ja joudun olemaan pois rakastamastani työpaikasta.”

”Ei työterveyshuoltoa, piti tehdä sairaana töitä, jos halusi pitää työpaikkansa. Lopulta kuitenkin taloudellisista ja tuotannollisista syistä irtisanottiin. Jalka ja käsi hajalla tästä eteenpäin.”

LISÄÄ PUHUTTAMON TYÖELÄMÄKYSELYISTÄ:
Voit tutustua Puhuttamon työelämäkyselyn tulostiivistelmään tästä.
”Olen kyllästynyt ja lopen uupunut” – näin suomalaiset puhuvat työelämän kiireestä

JAA

JÄTÄ VASTAUS