”Mä tapan sut” – opettajien karu arki huolestuttaa

Väkivalta tai sen uhka kuormittavat yhä useampaa opettajaa.

Useat opettajat kohtaavat työssään väkivaltaa. Kuvituskuva. KUVA: LAURI MARKKANEN

Esimerkiksi lastentarhanopettajista 32 prosenttia on kokenut työssään väkivaltaa, kertoo OAJ:n tuore työolobarometri.
– Erityis- ja pienryhmiä on paljon purettu säästöjen merkeissä. Voi kysyä, onko tässä myös osittain se syy, että varhaiskasvatuksessa ja peruskouluissa niin moni opettaja kokee väkivaltaa, OAJ:n työelämäasiamies Riina Länsikallio sanoo.
Ylivoimaisesti vakavin tilanne on erityislastentarhanopettajilla, joista peräti 55 prosenttia oli kokenut väkivaltaa.
– Osa väkivallasta tulee erityistukea vaativilta lapsilta, joilla ei ole kykyä hallita itseään samalla tavalla ja jotka ovat häiriöherkempiä, Länsikallio toteaa.
Rähinä ei rajoitu pieniin lapsiin. Myös meno peruskouluissa on huolestuttavaa. 21 prosenttia peruskoulun erityisopettajista ja –luokanopettajista oli kokenut väkivaltaa. Luokanopettajilla sama luku oli 15 prosenttia.
– On ymmärrettävää, ettei pikkulapsilla tunteiden säätely ole ihan hallittavissa, mutta peruskouluissa pitäisi jo aika pitkälti olla.
– Tulee väkivalta- ja uhkatilanteita. Aggressiivinen oppilas sanoo, että ”tiedän missä sä asut” tai ”mä tapan sut”, Länsikallio havainnollistaa.
Itse väkivaltatilanteiden ja väkivallalla uhkailun lisäksi Länsikalliota huolettaa väkivaltaan liittyvä asenneilmasto.
– Varhaiskasvatuksen väkivaltatilanteisiin liittyen tulee osittain sellaista asennetta, että ”sehän kuuluu asiaan, että lapset välillä riehuvat, potkivat ja purevat”. Meidän mielestämme se ei kuulu kenenkään työhön, siihen täytyisi olla nollatoleranssi. Asenteiden muutosta tarvitaan, Länsikallio korostaa.

”Tekoja, ei pelkkää hymistelyä”

Kouluissa ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi aikuisia turvaamaan koulurauhaa.
– Jokaisella lapsella on oikeus saada laadukas opetus ja mahdollisuus oppia. Täytyy olla huolissaan, että näinkö me opetamme lapsiamme?
Esimerkiksi useiden sairaalakoulujen lakkautukset näkyvät.
– Jotkut lapset ja nuoret eivät ole koulukuntoisia, mutta he ovat silti koulussa. Näille lapsille ja perheille tarvitaan nopeammin apua sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilta.
Väkivalta- ja uhkatilanteiden ilmoitus- ja käsittelymenetelmien täysi käyttöönotto jokaisella opetusalan työpaikalla oli yksi OAJ:n toimenpidesuosituksista. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ilmaisi huolensa työolobarometrin tuloksista järjestön verkkosivuilla.
– Opettajien työkyky on heikentynyt alle suomalaisen työelämän keskiarvon, ja myös työtyytyväisyys on vähentynyt. Nämä ovat merkkejä opettajien hyvinvoinnin ja koulutyön turvallisuuden heikentymisestä. Päättäjistä riippuu, annetaanko alamäen jatkua vai varmistetaanko opettajille ja esimiehille riittävät voimavarat työhönsä. Nyt tarvitaan tekoja eikä pelkkää hymistelyä, Luukkainen jyrähti.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Pitäiskö opettajille ja koululle antaa lisää valtaa näiden ongelmatapausten hoidossa? Koska eihän meidän mussukka mitään tee…

JÄTÄ VASTAUS