Alf Rehn: ”Säälikäämme johtajaa”

Johtamisen professori Alf Rehniä harmittaa helpot hokemat ja yleistykset huonosta johtamisesta.

Kuvituskuva. KUVA: PIXTURAL / SHUTTERSTOCK.COM

Juuri nyt johtaja on valtavan kovassa paikassa, Alf Rehn muistuttaa.
– Meidän pitäisi nyt sanoa, että säälikäämme johtajaa. Johtaja saa kyllä ihan tarpeeksi palkkaa, mutta säälikäämme johtajaa siksi, että hän tänään aidosti hyvin, hyvin hankalassa tilanteessa.
Nyt jos koskaan johtajan pitäisi hallita uskomattoman monta asiaa yhtä aikaa.
– Periaatteessa johtaja tulee nykyään aina epäonnistumaan, aina. Me elämme niin sekavassa tilanteessa, että menee niin tai näin, aina se menee väärinpäin.
Kun kumartaa, tulee väkisin myös pyllistäneeksi, tietää Rehn.
– Johtaja, joka yrittää olla digitalisaation johtaja, tulee missaamaan tietyt yhteiskunnalliset muutokset. Johtaja, joka yrittää olla moninaisuuden johtaja, tulee kämmäämään jonkin digitalisaatiojutun. Ketterään toimintaan siirtyvä tulee kämmäämään strategian, koska vaikka muutokset ovat tänä päivänä nopeita, tarvitsemme silti strategiaa.
– Aito johtajuus on sitä, että vaikka tiedät epäonnistuvasi ja että joku menee persiilleen, sä jatkat silti.

ALF REHN. KUVA: SPEAKERSNET
ALF REHN. KUVA: SPEAKERSNET

Rehn puhuu kokeiluyhteiskunnasta. Hän haluaisi nähdä johtajina kokeilijoita ja testaajia.
– He tietävät, että tulevat kämmäämään, mutta jatkavat silti kokeiluja ja vielä lisää kokeiluja. He yrittävät luoda jotain uutta linjakkuutta ja vauhtia eteenpäin. Se ei ole yhtä helppo kuin sanoa, että mä nyt menen tämän listan mukaan tai teen kuin Alahuhdan Matti ja että mulla on nämä mun must-win-projektit.
– Johtaminen ei ole enää niin helppoa. Tästä syytä pitää sääliäkin johtajia, eikä vain nälviä, että Suomessa on paskoja johtajia. Meidän tilanteemme on nyt niin vaikea, että täydellisyyteen ei enää päästä.
Heitot ”paskoista pomoista” ärsyttävät Rehniä, varsinkin kun useinkaan haukkujat eivät osaa sanoa, mitä johtajalta oikeastaan kaipaisivat.
– On niin helppo sanoa, että suomalainen johtajuus on huonoa. Kun kysyy, että millä tavalla, niin vastaus on ööö, ööö, ööö. Me olemme vain oppineet, että johtajat ovat ihan syvältä. Se on vain örinää, jota olemme oppineet toistamaan.

JAA

JÄTÄ VASTAUS