Alf Rehn innostui suomalaisesta menestystarinasta: ”Rakennetaan jotain täysin mahdotonta ja markkinoidaan poikien paljailla perseillä”

Professori Alf Rehnin mielestä johtajuus vaatii järjen tuolle puolelle menevää paneutumista ja heittäytymistä.

Ruisviskitislaamon perustaminen keskelle Pohjanmaan korpea oli hullu ja hieno idea. Kuvituskuva. KUVA: IGOR STRUKOV / SHUTTERSTOCK.COM

Alf Rehn on monen alan ja yliopiston professori, joka asuu monessa kaupungissa. Monitoimimies on myös yritysmaailman konsultti ja neuvonantaja, supersuosittu puhuja, tuottelias kirjoittaja ja korkealle rankattu bisnesajattelija.
Kun Rehniltä kysyy haastattelun aluksi, mitä johtaminen ja johtajuus oikeastaan ovat, hän ei vastaa ”ei kai taas”, vaikka mieli kenties tekisikin.
– Kuka tahansa pystyy hallitsemaan, kontrolloimaan, pistämään palikat oikeisiin reikiin. Se ei ole johtamista. Minulle johtajuus on aikaansaamista, Rehn aloittaa.
Åbo Akademin organisaation ja johtamisen professorin mielestä johtaminen on jotain, mikä menee vähän normaaliuden rajan toiselle puolen.
– Asioita voidaan tehdä järkevästi eli pienellä riskillä, ei niin suurin liikkein, kontrolloidusti, hallitusti…
Vertauksen kulminaatiopisteessä Rehn hakee ilmaa palkeisiinsa ja nojaa narisevassa kahvilatuolissa eteenpäin. Sitten hän puuskahtaa:
– Tai sitten voidaan lähteä joh-ta-maan sitä. Voidaan yrittää tehdä jotain täysin käsittämätöntä, täysin järjetöntä. Yritetään saada ihmiset antamaan itsestään enemmän kuin mihin he kuvittelevat pystyvänsä, Rehn maalailee.

”Me teemme tämän joka tapauksessa”

Alf Rehnin mielestä johtajuus vaatii paneutumista ja heittäytymistä, joka on omalla tavallaan järjen tuolla puolen. KUVA: SPEAKERSNET
Alf Rehnin mielestä johtajuus vaatii paneutumista ja heittäytymistä, joka on omalla tavallaan järjen tuolla puolen. KUVA: SPEAKERSNET

Rehn hämmästelee, kuinka moni tähtää hyväksi johtajaksi olemalla järkevä.
– Johtajuus vaatii jos ei hulluutta, niin sellaista paneutumista ja heittäytymistä, joka on omalla tavallaan järjen tuolla puolen.
– Se on sitä, että uskaltaa unelmoida paljon suuremmin kuin olisi ehdottomasti pakko. Ja sitä, että taistelee sitä vastaan, mitä pörssi tai hallitus sanoo, että pitäisi tehdä. En yritä väittää, että sen täytyisi aina olla jotain megalomaanista, vaikka siitä tietysti syntyvät hauskimmat esimerkit.
Rehn löytää läheltä luontevan esimerkin hulluuden rajamailla pyörivästä omistautumisesta. Rehn on Kyrö Distilleryn advisory boardin jäsen – yksi melkoista menestystarinaa rakentavien viskitislaajien nimekkäistä neuvonantajista.
– Sehän ei ole järkevä projekti millään tasolla, Rehn naurahtaa.
Kyrö Distillery on Pohjanmaalla Isossakyrössä sijaitseva tislaamo. Viiden viski-intoilijan perustama yritys tislaa ruisviskiä entisen osuusmeijerin tiloissa. Viime vuonna Kyrön Napue-gini valittiin maailman parhaaksi International Wine and Spirits –kilpailun Gin & Tonic –sarjassa.
Pari vuotta sitten perustetun yrityksen maailmanvalloitus on muutenkin vahvassa vauhdissa.
– Siinä lähdettiin rakentamaan jotain täysin mahdotonta, täysin mahdottomassa paikassa ja mainostetaan sitä paljailla poikien perseillä. Eihän se ole järjellistä millään tasolla, mutta juuri siksi se osoitti heiltä johtajuutta. Se osoitti, että hei, me teemme tämän joka tapauksessa, vaikka kaikki sanoivat, ettei pitäisi. ”Me emme anna tämän unelman kuolla”. Se on minulle johtamista parhaimmillaan, Rehn kehuu.

JAA

JÄTÄ VASTAUS