Loma, lapsiperhe ja alkoholi – näin asiantuntija kommentoi vaikeaa aihetta

Jokaisen perheenjäsenen pitäisi tuntea olevansa turvassa, sanoo lastenpsykiatrian erikoislääkäri Janna Rantala.

Millainen olet humalassa? Kuvituskuva. KUVA: DANIEL JEDZURA / SHUTTERSTOCK.COM

”Lomatissuttelu” on aihe, jota koskeviin kysymyksiin myös lastenpsykiatrian erikoislääkäri sekä pari- ja perhepsykoterapeutti Janna Rantala saa toistuvasti vastata.
– Alkoholin käyttö ei ole ongelma, vaan päihtymystila, Rantala tiivistää.
– Toivoisi, että jokainen perheenjäsen tuntisi olevansa turvassa. Lapselle on aika turvaton tilanne, jos vanhemmat ovat humalatilassa tai edes jonkinlaisessa päihtymystilassa. Ei tarvitse olla kovin humalassa, kun se jo näkyy.
Lapsen ikävä kokemus voi vahvistua, jos kesää vietetään vähänkin vieraammassa paikassa. Kotona ikävältä tai erikoiselta tuntuvaa tilannetta voisi paeta helpommin johonkin tuttuun paikkaan, esimerkiksi omaan huoneeseen. Sukulaisten mökillä sama ei onnistu.

Tukku kysymyksiä

Rantala ei halua jakaa aiheesta ”oikeita vastauksia”, mutta hyviä kysymyksiä hänellä on aikamoinen liuta.
– Mitä me haluamme opettaa? Mitä me tulemme näyttäneeksi omasta tavasta olla? Alkoholi liittyy usein rentoutumiseen, lomalla voi ottaa. Haluanko näyttää lapsille, että minulle rentoutuminen on sitä, että olen päihtynyt? Tai mihin kaikkiin tilanteisiin alkoholi ja päihtymystila kuuluvat ja missä määrin?
Rantalan mielestä aikuisen kannattaa miettiä rehellisesti, millaiseksi humalatila oman luonteen muuttaa.
– Voihan se olla, että joku on ihan hauskaa seuraa tai kivempi ja rennompi vanhempi, mutta kun osa ei ole. Jokainen voisi miettiä, millainen minusta tulee, jos olen päihtynyt?

JAA

JÄTÄ VASTAUS