Kesä on parisuhteen uhka ja mahdollisuus: ”Lomalla paljastuu se, mitä kaikkea on paettu arjen varjolla”

Paripsykoterapeutin puhelin pirisee heinäkuussa.

Moni parisuhde on koetuksella, kun lomalla joutuu kohtaamaan toisen aidosti. KUVA: RAWPIXEL.COM / SHUTTERSTOCK.COM

Tuttu tilastoknoppi kertoo, että avioeroja haetaan eniten kesä- ja joululomien jälkeen. Aika yhdessä kärjistää asioita.
Paripsykoterapeutti Janna Rantalan vastaanotolle riittää tulijoita syksyllä, kun Rantala itse on saanut kesälomansa pidettyä. Puhelin soi tiuhaan jo heinäkuussa.
– Heinäkuussa tulee paljon yhteydenottoja, että nyt pitäisi päästä terapiaan. Tulee kriisejä, tulee uskottomuuksia. Paljastuu piilossa pysyneitä asioita. On pahoinpitelyjä ja humalaisia riitelyjä. Tuntuu, että paine kasvaa sietämättömäksi, Rantala sanoo.
Legendaarinen naistenlehden otsikko kertoi naisesta, joka summasi loman parisuhdehaasteen pistämättömällä tavalla: ”Meillä oli liikaa aikaa toisillemme”.
Rantala tietää, että se voi ihan oikeasti muodostua ongelmaksi. Harmaan arkirutistuksen jälkeen lomalla puoliso pitäisi jotenkin taas kohdata, eikä pakoon pääse.
– Lomalla ehkä paljastuu se, mitä kaikkea on paettu arjen varjolla. On koko ajan lykätty parisuhdeasioita. Ei ole voinut olla seksiä, koska aamulla pitää nousta töihin. Lomalla kaikki onkin siinä, ei ole enää niitä arjen tekosyitä.
– Tämä on yksi syy, miksi tulee niitä lomanaloitusriitoja ja ensimmäinen lomaviikko tuntuu monessa perheessä niin painajaismaiselta, Rantala sanoo.

”Eihän minulla ole mitään sanottavaa…”

Hysteerinen ylisuunnittelu on perinteinen lomamiina. Rantala uskoo, että osa suunnittelee loman jokaisen sekunnin suojautuakseen.
– Jotkut suunnittelevat siksi, ettei jäisi sitä vapaata hetkeä. Ettei vain tule sitä tilannetta, että me olemme tässä perheen kesken tai puolison kanssa. Että huomaa, että eihän minulla ole mitään sanottavaa, kuka ihme tuo tyyppi on. Nyt tässä pitäisi ruveta kohtaamaan, Rantala sanoo.
Jonkinlaiset hälytyskellot voisivat soida, kun lomalla ymmärretään, ettei asioiden tekeminen yhdessä edes ole toivelistan kärkipäässä.
– Miksei se ikinä ehdota mitään lomalla, miksei se ikinä halua olla minun kanssani. Tämä on se kohta, jossa pitäisi miettiä, mistä suhteessa on kysymys ja miksi se kulminoituu kuten usein juuri lomalla tapahtuu.
Rantala kutsuu tuota pohdiskelua parintajuksi, josta hän on kirjoittanut kirjan. Hänen mukaansa monet jättävät nämä kipeät ja vaikeat pohdinnat tekemättä ja jatkavat elämää loman jälkeen vanhoilla raiteillaan.
Vakaviakaan parintaju-pohdintoja ei Rantalan mielestä kannata säikähtää. Lomalla puhkeava kriisi voi olla hieno juttu.
– Se on lahja. Se ei ole merkki siitä, että meillä menee huonosti, me emme sovi yhteen tai että meissä on jotain vikaa, Rantala huomauttaa.

Anoppi ja appi lomapomoina?

Parisuhteen lomakäytöskoodista löytyy monenlaisia kipupisteitä.
Rantala on paitsi terapeutti ja lastenpsykiatri, myös kirjailija ja esiintyjä, jolta uskalletaan kysyä kaikenlaista.
Ja kysymyksiä riittää. Asiantuntijan mielipide halutaan kuulla niin työasioiden pyörittelystä lomalla, tissuttelusta, lasten rasittavuudesta kuin sukulaisten luona mökkeilystäkin.
Esimerkiksi työsähköpostien vilkuileminen puhelimesta on toisille pariskunnille rennon kiusoittelun aihe, toiset taas keskustelevat aiheesta terapiassa.
– Todella usein pariterapiassa kuulee, miten loukkaavaa se on. Toiselle tulee sellainen olo, että en ole sinulle oikeasti yhtään tärkeä, vaikka toinen ajattelee, että äkkiähän mä vain nämä meilit katson. Tässä menee kymmenen minuuttia ja sitten olen 23 tuntia ja 50 minuuttia tässä. Mutta se tuntuu ehkä toisesta siltä, että nyt sinun pitäisi olla koko ajan minun kanssani, Rantala sanoo.
Perinteinen lomanvieton ongelma on sekin, että pariskunnan molemmat osapuolet ovat tulleet ajatelleeksi lomaa etukäteen vain omasta näkökulmastaan.
– Ihmiset eivät puhu toiveistaan vaan ajattelevat, että toinen lukee ajatuksia. Siitä, että olen helmikuussa sanonut ”en niin tiedä haluanko sinne mökille” olisi pitänyt ymmärtää, että en aio lähteä heinäkuun 8. päivä Pielavedelle, Rantala naurahtaa.
Kun Rantala käy puhumassa parisuhteesta, yksi klassinen yleisökysymys toistuu:
– Miten paljon täytyy olla oman tai kumppanin suvun kanssa?
– Määrittelevätkö anoppi tai appi, miten loma pitää viettää.  Miten tuskaista voi olla jossain puolison tai kumppanin sukulaisten mökillä. Sä et silloin koe, että se on sun omaa lomaa, Rantala sanoo.
Monet kysymykset koskevat uusperheiden lomajärjestelyjä. Ne voivat asiantuntijankin mielestä olla ”hirveä paletti”, johon hän harvoin pystyy tarjoamaan oikeita vastauksia.
– Jos molemmilla on uudet kumppanit, mukana on vähintään neljä aikuista. On isovanhemmat, leirit ja niin edelleen. Loma-ajat ja –sisällöt tuovat haasteita. Ketkä pääsevät etelänlomalle? Pitääkö minun maksaa uuden kumppanin lasten matkat? Rantala listaa.

”Muistatko silloin kuutamossa?”

Lomien parisuhdehaasteet tuo sama ”sitten kun” –ajattelu, joka muunkin lomastressin ja suorituspaineet.
– Parisuhteen kannaltakin jyrkkä jako siihen, että ensin suoritetaan, suoritetaan, suoritetaan ja sitten tulee loma, on tosi uuvuttava.
– Ei parisuhteen hoitamista voi jättää vain lomaan. Joku yhteys toiseen pitää olla joka päivä, on se sitten kysymys miten menee tai nopea seksi, Rantala sanoo.
Niin, se seksi. Lomalla peitonkin pitäisi heilua, kun arjessa ei ehdi tai jaksa.
– Ihmiset usein syyttävät kiirettä, väsymystä ja stressiä haluttomuudesta, ja lomalla ei ole enää näitä syitä, Rantala sanoo.
– Kesällä korostuvat myös ulkonäköpaineet, kun bikinikuntoa korostetaan joka paikassa. Talvella peiton alla muhiminen on jotenkin sallitumpaa. Tämän asian huomaa pariskunnilla, että on huoli siitä, vieläkö kelpaan tämän uuden vuosirenkaani kanssa tällä lomalla.
Loma ei ole mahdollisuus vain pelkkää loma-aikaa ajatellen. Rantalan mukaan kesäloma on mainio aika ”tankata” seksuaalisia mielikuvia ja virikkeitä arkeen.
Muistatko silloin kuutamossa? Talvivarastoon voi tankata eroottisia muistoja ja innoketta. Vaikka arjessa ei olisi niin paljon seksiä, olisi seksuaalisten mielikuvien varasto. Silloin voi ajatella, että kyllä tämä tästä, vaikka nyt on vähän kuivempi kausi.

JAA

JÄTÄ VASTAUS