Kesä voi olla apua tarvitsevan lapsen painajainen: ”Kaikki turvarakenteet häviävät”

Kesä ei ole kaikkien lasten ja nuorten juhlaa.

Osalle lapsista kesäkuukaudet tarkoittavat aikaa ilman tuttuja tukiverkkoja. KUVA: K.PPORASITE / SHUTTERSTOCK.COM

Mannerheimin Lastensuojeluliitossa kesä ei mene lomatunnelmissa, sillä koulujen kesälomien alku näkyy heti auttavan puhelimen yhteydenotoissa. Puhelimet pirisevät entistä useammin äärimmäisen vakavissa merkeissä.
– Kaikista vakavimmat yhteydenotot ovat merkittävästi kasvaneet. Yleisimmät aiheet ovat masentuneisuus, ahdistuneisuus, itsetuhoisuus ja itsensä vahingoittaminen, Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki kertoo.
Apua tarvitsevia lapsia ja nuoria on paljon, ja osa heistä putoaa eri avunsaantikeinojen väliin.
– He eivät löydä apua tai eivät koe, että saisivat siitä apua, Pajamäki sanoo.
Kesän pitäisi olla lasten ja nuorten juhlaa, mutta vakavimmista ongelmista kärsiville se voikin olla painajaista.
– Erilaisten tukipalvelujen siirtyessä lomalle näiltä lapsilta ja nuorilta häviävät kaikki turvarakenteet, Pajamäki sanoo.

Pitkiä kuukausia

Vaikeassa tilanteessa olevan nuoren tukirakenteet voivat koostua esimerkiksi oppilashuollon palveluista, koulukuraattorista ja psykologista.
– He ovat kannatelleet lapsen tai nuoren psyykkistä hyvinvointia läpi vuoden, mutta ammattilainenkin tarvitsee lomansa. Lapselle se merkitsee 2,5 kuukautta ilman tätä apua.
Kymmenen viikon kesäloma ilman tuttuja auttavia tahoja on pitkä aika. Surullisen monelle lapselle ja nuorelle kouluruoka voi olla päivän ainoa varma ateria – kesällä vastaavaa tukea ei ole ulottuvilla.
– Osalla aikuisista kesäloma tai kesäaika aiheuttavat arjesta poikkeamista, eivätkä he pysty luomaan turvallisia rakenteita lapsen tai nuoren ympärille, Pajamäki muotoilee.
Helppo tulkinta on, että kesä- ja loma-ajat voimistavat lasten ja nuorten kokemaa eriarvoisuutta. Terveessä ja välittävässä elinympäristössä kesä on vuoden värikäs kohokohta, vaikeissa olosuhteissa se vie elämän kurjimmilleen.
– Kyllä se osatotuus on, toki se näyttäytyy tuollaisena, Pajamäki sanoo.

JAA

JÄTÄ VASTAUS