Asiantuntijoiden vinkit lomalta paluuseen: ”Ei nyt ihan klo 8.15 kannata sopia…”

Asiantuntijat antavat konkreettiset vinkkinsä lomalta palaamiseen.

Asiantuntijat suosittelevat lomalta palaavalle varsin pehmeää laskua - jo se vain suinkin on mahdollista. KUVA: MYVISUALS / SHUTTERSTOCK.COM

Jos loma on loppumetreillä ja työt hiipivät mieleen, antaa tulla vaan. Lomalainenhan on onnellisessa asemassa, hän voi vielä yrittää siirtää tylsempiä tai stressaavampia työajatuksia sivummalle.
– Töihin paluun voi antaa hiipiä mieleen. Jos näin käy, voi miettiä, onko juuri tämä asia sellainen, mitä kannattaa miettiä vai laittaisinko sen muistioon odottamaan? Onko tämä mieleen hiipivä asia jo innostavaa ja luovaa ajattelua vaativaa? Antaisin innostavien ja inspiroivien asioiden tulla mieleen, stressaavat asiat taas laittaisin odottamaan töihin paluuta, sosiaalipsykologi ja työnohjaaja Maria Laine toteaa.
Ja kun töihin paluu koittaa, Laineen mielestä itselleen kannattaa antaa aikaa ihmetellä ”mikäs paikka tämä olikaan”.
Myös Työterveyslaitoksen työterveyspsykologi Heli Hannonen liputtaa mahdollisimman pehmeän laskun puolesta.
– Ei nyt ensimmäiselle työpäivälle kannata ihan klo 8.15 sopia kauhean tärkeää palaveria. Kannattaa varata aikaa sähköpostin purkamiselle ja töiden aloittamiselle, jos se on mahdollista, Hannonen sanoo.

Keskellä viikkoa töihin

Hannosen vinkki on, että lomilta kannattaisi palata keskellä viikkoa.
– Jos se on mahdollista, voisi loman asemoida niin. Jos aloittaa maanantaiaamusta, se viikko on hirmuisen pitkä rupeama, hän huomauttaa.
– Elimistö on lomarytmissä, se on tottunut valvomaan myöhempään ja nukkumaan pidempään. Se voi olla tosi hankala juttu, mutta kyllä me taas siihen työrytmiin totumme.
Ensimmäiset huokailevat jo ensimmäisen työviikkonsa loppupuolella, että kasetti on jumissa kuin ei olisi ikinä lomalla ollutkaan. Eikä koko syksyn valaisevasta lomaboostista kannata ehkä haaveillakaan.
– Loman palauttavat vaikutukset eivät hirveän pitkään riitä. Tosiasia on, että ne häviävät aika nopeasti, ei nyt ehkä ensimmäisen työviikon aikana vielä, mutta se ensimmäinen viikkokin tuntuu raskaalta. Seuraavaan kesälomaan on vuosi aikaa, se tuntuu kovin pitkältä ajalta, Hannonen sanoo.

Uusia tuulia loman jälkeen

Jos haluaa muutoksia omaa työelämäänsä tai arkisiin työrutiineihin, ei taida olla parempaa ajankohtaa kuin pitkän loman jälkeinen aika.
– Loma katkaisee arjen ja antaa mahdollisuuden ryhtiliikkeelle. Se pitäisi aloittaa heti ensimmäisenä työpäivänä, Laine sanoo.
Laineella on yllättävän yksinkertainen käytännön neuvo jaksamiseen: kävele hitaammin. Ihminen puolijuoksee huomaamattaan toimiston käytävillä melkoista vauhtia. Lopputuloksena pääkoppa virittyy kierroksille, mutta merkittävää ajansäästöä ei säntäilystä synny.
Loman jälkeen voi rauhoittaa askelta ja kohdistaa katseensa muutamaksi sekunniksi vaikka porraskäytävän kattomaalauksiin tai käytävän tauluihin, joihin ei ole vuosikausiin kiinnittänyt mitään huomiota.
– Loman jälkeen voi miettiä, miten muistaisi jättää taukoja, miten hidastaisi kävelytahtia. Kun menee työkaverin huoneeseen tai palaveriin, tulee huomaamatta kiitäneeksi kauheaa vauhtia. Antaisi itselleen aikaa niihin siirtymiin, monilla on siitä hyviä kokemuksia, Laine sanoo.

Kuuden minuutin rauha

Rauhoittumista voi etsiä muistakin paikoista. Niin koomista kuin se onkin, Laine huomauttaa, että monelle vessa voi olla työpaikan ainoa kolkka, missä saa olla hetken rauhassa. Miksei siis viihtyisi siellä hieman pidempään?
– Voi todeta, että olenpa täällä hetken pidempään kuin hätä vaatisi. Se on hyvä rauhoittumisen paikka. Siihen on hyvä vedota, että kävin vessassa. Mitä sitten, että olin siellä kolmen minuutin sijaan kuusi, Laine huomauttaa.
Myös taukorutiinit voi laittaa uusiksi. Jos lounas- ja kahvitauot täyttyvät pelkistä työasioiden jauhamisesta ja se kuormittaa, asialle kannattaa tehdä jotain. Hyvä työkaveruus perustuu muuhun kuin siihen, viettääkö kaikki kahvitauot yhdessä, Laine huomauttaa.
– Mitä jos miettisin, onko hyvä syödä ja kahvitella joka kerta muiden kanssa. Saako se aikaan tauon työstä vai käykö niin, että puhe vie työhön ja työmaailmaan. Kun työ tulee tauolle, se vie suorittamisen ja ideoinnin moodiin. Ihmisellä on oikeus taukoon työpäivän aikana ja määritellä, mikä on minulle sopivanlainen tauko, Laine sanoo.

Minilomille kannatusta

Kun kesäloma päättyy, seuraavaan kunnon taukoon voi olla pitkä aika. Toiset pilkkovat lomiaan enemmän, toiset haluavat kaikki lomapäivänsä yhteen klimppiin keskikesälle. Asiantuntijat suosittelevat ainakin pieniä hengähdystaukoja pitkin vuotta, jos se vain suinkin on mahdollista.
– Kun loman palauttava vaikutus ei kuitenkaan riitä seuraavaan kesään asti, on hyvä, jos pystyy jättämään muutaman lomapäivän vaikka syksyyn, Hannonen sanoo.
Maria Laine on samaa mieltä. Tarvittaessa miniloma voi olla vain päivän tai puolikkaankin mittainen, kunhan se saa ajatukset pois konttorilta tai työmaalta.
– Olisi hyvä, jos olisi rohkeutta pitää itsestään ja hyvinvoinnistaan laajasti huomiota, ja irrottautuisi työstä myös vuoden aikana eri tavoin.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Eikös töihin pitäisi mennä töihin eikä toipumaan lomasta? Sanokaapa jalkapallojoukkueelle ohjeeksi ensimmäiseen peliin olympiakisoissa: ”Pelailkaa rauhassa ensimmäiset 15 minuuttia, älkää juosko ettette vaan liukastu”. Eikö työnantajalla ole oikeus odottaa, että työntekijät tekevät töissä töitä?

JÄTÄ VASTAUS