Etätyöntekijän muistilista

Etänä työskentely on tänä päivänä yhä yleisempää, ja koska suuri osa työstä on mahdollista tehdä kotoa käsin, on moni yritys tehnyt siitä työskentelystä mahdollista. Jotkut meistä työskentelevät etänä kokoaikaisesti, ja jotkut taas tekevät esimerkiksi muutaman päivän viikosta. Huolimatta siitä, kuinka paljon teet etänä työtä, on hyvä muistaa muutamia nyrkkisääntöjä, mitä tulee etänä työskentelyyn. Näiden vinkkien avulla saat etätyöpäivästä enemmän irti, mutta pidät huolen myös siitä, ettei etätyöpäivä tarkoita ylenpalttista raatamista ja koko viikon töiden tekoa yhden työpäivän aikana.

Etätyöntekijän muistilista

  • Työn aikataulut – Huolimatta siitä, voitko tehdä etätyösi mihin aikaan tahdot, vai onko tärkeää aloittaa tiettyyn aikaan, on hyvä pitää kiinni työrytmistä. Työn aikataulutus helpottaa sinua erottamaan vapaa-ajan työajasta, joka on hyvin tärkeä asia kotoa käsin työskennellessä. Laita siis herätyskello soimaan päivitttäin siihen aikaan kun haluat työt aloittaa ja valmistaudu työpäivän aloitukseen. Työpäivän aloituksen lisäksi on tärkeä muistaa tauot. Moni kotona työskentelevä ajautuu tilanteeseen, jossa taukoja ei pidetä lainkaan ja tämä on ehdottomasti huono asia. Tauot riippuvat täysin sinusta itsestäsi, voit pitää joko useita pienia taukoja päivän aikana tai muutaman pidemmän niin halutessasi, mutta myös tauoille on hyvä ottaa aikaa. Työskentelet varmasti tehokkaammin ja voit paremmin, kun osaat pitää taukoja myös kotoa käsin työskennellessä.
  • Työtila – Monella meistä ei ole kotona erillistä työhuonetta, joka on pyhitetty vain työntekoon ilamn häiriötekijöitä, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö olisi tärkeää ottaa kodista tietty tila, joka on vain tarkoitettu työntekoon. Tämä helpottaa suuresti työajan ja vapaa-ajan erottelua. Jos kodista ei löydy ylimääräistä huonetta, voi kodista löytyä sopiva nurkka, joka on tarkoitettu vain ja ainoastaan työn tekoon.
  • Häiriötekijät – Kotona työskentely saattaa varsinkin aluksi olla hankalaa siitä syystä, että kotoa löytyy aina paljon häiriötekijöitä. Jos unohdamme tavalliset häiriöt, kuten vaikka tv:n tai perheenjäsenet tai lemmikit, löytyy kotoa helposti kaikenlaisia muita häiriötekijöitä. Töiden ohessa on helppoa häiriintyä vaikka täyttämään tiskikonetta tai alkaa pyykinpesuun, mutta nämä kaikki olisi hyvä hoitaa työajan ulkopuolella.